mandag 29. oktober 2007

SENTRALE LÆRINGSTEORIER I IKT


IKT og behaviorisme

I behaviorismen definerer man læring som en atferdsendring. Denne atferdsendringen kommer etter gjentatte repitisjoner av stimuli. Datamaskinen egner seg godt til dette ved:


  • at den kan repetere oppgaver (drillprogrammer).

  • teste kunnskaper etterhvert og dermed se om atferd blir endret (tester).


IKT og kognitivisme


Ved kognitiv læring organiseres de nye inntrykkene i forhold til de erfaringene vi allerede har (spiralprinsippet). Ved læring endres holdninger og atferd. IKT kan her brukes ved presentasjon av nytt stoff og nye inntrykk. Eksempler på dette gjennom IKT er veiledningsprogrammer (http://legacy.fronter.com/courses/fronter/kurs/introduksjon_html/), veivisere ("hjelperen" i Word) og introduksjoner. Ved kognitiv læring får en hjelp av programmer til å utføre bestemte operasjoner.



IKT og konstruktivisme


Ved konstruktivistisk læringsteori må informasjonsteknologien brukes slik at eleven selv konstruerer ny kunnskap. Simuleringsprogrammer og simuleringsspill (Sims) er eksempler på konstruktivistisk tankegang. Eleven bruker de kunnskaper som han har fra før og finner frem til løsninger på problemer og skaper dermed ny kunnskap.


Problembasert læring kan ha en konstruktivistisk tilnærming der IKT kan være et godt hjelpemiddel (..). Her kan valg av ulike verktøy gjøre det mulig å diffrensiere. Eleven vil da konstruere ny kunnskap. Her må det legges tilrette for innhenting av informasjon og ansvar for egen læring.



IKT og sosialkonstruktivisme


Dette handler om f.eks å være sosial på nettet og at det fungerer minimum toveis (noen svarer deg). En eller flere må være tilgjengelig på internett for kommunikasjon. Eksempler er MSN, IP telefon og fjernundervining (videokonferanse).


Kilde: IKT og Læring, A. Eidsmo og L. Kolås, 2005


Ingen kommentarer: